Nie wiem czy pamiętasz swoją ostatnią wizytę u lekarza?
- Lekarz przebadał cię, przeprowadził wywiad.
- Zadał w tym czasie parę pytań.
- Ale czy wśród tych pytań było pytanie o to, co jesz na co dzień, z czego się składa twoje menu?
- Czy lekarz mówił ci, że jedzenie ma znaczenie?
- Czy zaproponował ci zmianę diety, byś uniknął problemów w przyszłości?
Czy powinien i dlaczego nie zadał takich pytań, dlaczego nie udzielił ci porad dotyczących twojego odżywiania – nie jest moją rolą odpowiadać. Moją rolą jest powiedzieć ci, co powinieneś zrobić, by zdrowo żyć, by utrzymać dobre samopoczucie, by dbać o profilaktykę zdrowia.
Wiele osób wie tylko tyle, że trzeba jeść, ale to, że trzeba jeść to czego potrzebuje organizm już nie wie.
Czyli „JEDZENIE MA ZNACZENIE”.
W naszych organizmach powinna być zachowana równowaga, a jednym z kluczy do zdrowia jest:
UTRZYMANIE RÓWNOWAGI KWASOWO ZASADOWEJ.
Ph krwi powinno wynosić 7,365, a właściwą wartość tego wskaźnika może utrzymać właściwe odżywianie i parę innych zabiegów, o których później.
Nawet niewielkie odchylenia mogą prowadzić do różnego rodzaju objawów chorobowych.
Wielu lekarzy nie docenia tego. Dowodem na to jest to, iż nie pytają pacjenta w ogóle o dietę i nie próbują tego zmienić. Dlaczego? Może dlatego:http://piotrkiewra.pl/dwie-recepty/
A to przecież z powodu złego stylu życia i przede wszystkim złej diety większość ludzi ma problemy zdrowotne i problemy z nadwagą.
WIĘKSZOŚĆ LUDZI MA ZAKWASZONE ORGANIZMY Z POWODU SPOŻYWANIA NADMIERNEJ ILOŚCI ŻYWNOŚCI KWASOTWÓRCZEJ.
Wywołuje to choroby
- stawów,
- nowotwory,
- cukrzycę,
- choroby układu krążenia i
- układu trawiennego,
- doprowadza do nadwagi i otyłości,
- zmniejsza odporność organizmu na wiele innych zachorowań.
Świadomość tego wśród ludzi jest niewielka i wielką zasługę mają w tym … (no kto?), czyli ci, którzy powinni informować o tym wszystkim, co do zdrowia prowadzi.
Co zrobić, by utrzymać harmonię w organizmie, by doprowadzić do równowagi kwasowo zasadowej?
Rozwiązanie jest bardzo proste.
WYSTARCZY BY NASZE POŻYWIENIE SKŁADAŁO SIĘ W 80% Z ŻYWNOŚCI ZASADOTWÓRCZEJ I W 20% KWASOTWÓRCZEJ.
Co jest zasadotwórcze, a co kwasotwórcze?
Wystarczy to wiedzieć i tak układać dietę by spełnić wymóg 80/20.
Trzeba to wiedzieć, bo najczęściej jest tu wiele nieporozumień. Bo na przykład, w mniemaniu wielu cytryna uchodzi za owoc kwasotwórczy, a okazuje się, że ma działanie alkalizujące (zasadotwórcze).
Przy pomocy cytryny można więc leczyć nadkwasotę. W jednym z komentarzy na moim blogu, ktoś zaproponował cztery cytryny dziennie w tym celu. Uznałem to za dobre rozwiązanie (na tyle dobre, że opatrzyłem tym tytuł niniejszego felietonu), więc korzystaj i ty.
Błędem większości ludzi w krajach rozwiniętych jest spożywanie nadmiaru żywności kwasotwórczej. Dlaczego? Ponieważ jak zobaczysz z zestawienia, większość produktów kwasotwórczych to produkty mocno przetworzone, a nimi w większości odżywiają się ludzie w krajach bogatych.
Gdybyśmy przeanalizowali przyczyny tego zjawiska, to wniosek byłby pewnie taki:
- jemy to co nam podają,
- to co nam smakuje,
- to do czego przyzwyczailiśmy swoje kubki smakowe,
- to co zostało tak skonstruowane i zareklamowane, by uzależnić jak najwięcej ludzi od akurat tego jedzenia, i to co przynosi największy zysk producentom (im bardziej przetworzona żywność tym większe zyski dla producentów i tym większe straty na zdrowiu dla nas).
A teraz przejrzyj to zestawienie. Nie staraj się zapamiętywać tych setek nazw. Zapamiętaj zasadę, która odróżnia żywność zasadotwórczą od tej kwasotwórczej i skonfrontuj swoje spostrzeżenie z wnioskiem przedstawionym przeze mnie po zakończeniu tej wyliczanki.
Produkty zasadotwórcze
- ananas
- arbuz
- cytryny
- gruszki
- kiwi
- mango
- pietruszka
- rzeżucha
- szparagi
- winogrona
- marakuja
- soki warzywne świeże niesłodzone
- jabłka
- awokado
- banany
- jagody
- pomidory
- marchew
- seler
- porzeczki
- czosnek
- agrest
- grejpfruty
- sałata
- nektarynki
- brzoskwinie
- groszek zielony świeży
- szpinak
- buraki
- brokuły
- kapusta
- seler
- pomarańcze
- maliny
- truskawki
- kabaczki
- kukurydza słodka świeża
- rzepa
- ziemniaki w mundurkach
- cebula
- brukselka
- ogórki
- kalafior
- miód świeży
- por
- grzyby
- oliwki świeże
- kiełki zbóż
- sól morska
- przyprawy
- jajko gotowane na miękko
- mleko kozie surowe
- migdały
- oliwa
- rabarbar
- wiśnie
- zielona herbata
Produkty kwasotwórcze
- budyń
- biała mąka
- cukier
- chleb pszenny
- drób
- dżemy
- herbata czarna
- galaretki
- sztuczne słodziki
- sery żółte
- chleb żytni
- ryby
- kiełbasy i wędliny
- ketchup
- płatki zbożowe
- płatki kukurydziane
- jogurt słodzony
- sery pleśniowe
- jajka gotowane na twardo
- majonez
- szynka
- makaron pełnoziarnisty
- orzeszki ziemne
- popcorn solony
- ryż brązowy
- sos sojowy
- wino
- ziemniaki gotowane
- gazowane i słodkie napoje
- jagnięcina
- kawa
- wątróbka
- ciasto z białej mąki
- wieprzowina
- piwo
- cukier brązowy
- czekolada
- likier alkoholowy
- makaron
- sól
- ryż biały
- fasola
- otręby
- miód pasteryzowany
- mleko krowie homogenizowane
- musztarda
- krakersy
- kakao
- nasiona słonecznika
- nasiona dyni
- orzechy włoskie
- mleko kozie homogenizowane
- oliwki konserwowe
- śliwki
- suszone śliwki
- żurawiny
- wołowina
Produkty neutralne
- świeże masło
- jogurt naturalny
- margaryna
- mleko krowie świeże
- oleje roślinne
- śmietana
Z tego wykazu wynika jasno, iż zakwaszają nasz organizm w większości białka zwierzęce i węglowodany przetworzone, np. biały ryż, cukier (słodycze). Z reguły zasadotwórcze zaś są owoce, warzywa, produkty nie przetworzone. Zauważ też, że twoja domowa obróbka, czyli smażenie, gotowanie również zmienia produkty z zasadowych na kwasotwórcze.
Okazuje się, że produkty białkowe mięso, ryby, jaja, oraz wiele innych kwasotwórczych mogą powodować odkładanie się w stawach, mięśniach i innych organach wielu szkodliwych związków ponieważ nasze organizmy nie są w stanie ich wydalić w całości.
Ponadto przyczyniają się do zakwaszania organizmu:
- używki – kawa, herbata, alkohol;
- zanieczyszczenia powietrza, wody, chemia w żywności;
- stres;
- leki chemiczne;
- niedotlenienie spowodowane brakiem ruchu.
Podsumowanie:
Pamiętaj o zasadzie 80/20
Pamiętaj też, że jeśli odczuwasz zgagę, pieczenie w okolicach żołądka, to doraźnym rozwiązaniem może być … cytryna*.
Czasem by przywrócić równowagę potrzebne może być zastosowanie oczyszczania organizmu, stosowanie specjalnych preparatów, lub napojów bioaktywnych.
Piotr Kiewra
na podstawie: Krzysztof Abramek „Przez żołądek do sukcesu”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twoje komentarze są moderowane.