Otrzymaliśmy od natury kilka darów, między innymi ciało z określonym potencjałem zdrowia, naturalne pożywienie, parę innych rzeczy, a wśród nich wolną wolę, czyli możliwość wyboru tego co ze swoim życiem i zdrowiem zrobimy. A zrobić możemy wiele. Od milionów lat dowodów tego dostarczają przedstawiciele rasy ludzkiej na całym świecie.
Nasze ciała otrzymały kilka mechanizmów, których naszą wolą nie musimy kontrolować, np. oddychania, krążenia krwi, samo naprawiania się komórek, organów, a nawet leczenia chorób, urazów, zranień. Możemy te dary roztrwonić – psuć poprzez osłabianie tych mechanizmów, albo je wzmacniać. Kluczem jest styl życia jaki prowadzimy.
Jakość naszego zdrowia, długość i jakość życia, jest w naszych rękach. Okazuje się, że nasz wiek kalendarzowy wcale nie musi oznaczać gorszego zdrowia, mniejszej witalności naszych ciał i nie musi pogarszać się wraz z upływem lat, a nawet, że możemy się w pewnym zakresie odmładzać.
Mówię o tym, bo sam tego doświadczam, sam sobie i innym to udowadniam własnym przykładem.
W tej rubryce mówiłem o tym wielokrotnie, dzisiaj trochę o odżywianiu i jego wpływie na nasz wiek biologiczny, czyli na faktyczny stan naszego zdrowia, jego witalność.
Zamiast jednak długich wywodów i teorii niech się wypowie nauka, niech powiedzą co mają do zakomunikowania nam fakty.
Naukowcy odkryli, iż najbardziej przyspieszają starzenie się naszych komórek tzw. KOŃCOWE PRODUKTY ZAAWANSOWANEJ GLIKACJI (nazywamy je w skrócie AGE), czyli cukry łączące się z białkiem w naszych komórkach. Im ich więcej tym gorzej. Na ich poziom wpływa jakość spożywanej żywności. Okazuje się, że im bardziej żywność jest przetworzona, im dłużej gotowana, czy smażona, tym więcej jest tych szkodliwych związków. I odwrotnie im więcej spożywamy surowej, nieprzetworzonej żywności, tym tych związków dostarczamy mniej. Możemy te wartości mierzyć. Mając tę wiedzę, możemy ustalić taką dietę, by to służyło naszemu zdrowiu, witalności, spowolnieniu procesu starzenia, a nawet w pewnym zakresie odmłodzeniu.
Zobaczmy zatem jak na poziom AGE wpływa gotowanie, smażenie, grillowanie.
Produkt | Poziom AGE |
Banan | 9 |
Jabłko | 13 |
Marchew | 10 |
Ogórek | 31 |
Lekko podgotowane kurze jajko | 19 |
Kulki (śniadaniowe) ryżowe Krispies | 600 |
Smażone jajko | 1237 |
Masło | 1324 |
Big Mac | 7801 |
Smażony bekon | 11905 |
Grillowany kurczak | 16668 |
Co wynika z jedzenia przetworzonej żywności? Problemy zdrowotne, choroby, brak energii, obniżona odporność, szybsze starzenie się komórek, organów, jak i całego organizmu . Poziom tych szkodliwych związków, czyli nasz wiek biologiczny możemy już dzisiaj mierzyć w naszych organizmach przy pomocy specjalnych skanerów określających poziom AGE. AGE kumulują się w naszym organizmie, a obniżeniu ich poziomu sprzyja nie tylko odżywianie, lecz ruch, uregulowanie spraw stresu.
Poddałem się takiemu badaniu i okazało się, że jestem o 1/3 młodszy, niż wskazuje to mój kalendarz, a dzięki tej tabelce wiem, co zrobić, by poziom AGE w moim organizmie obniżyć do odpowiedniego dla dwudziestolatka. I to zrobię. Jak? Poprzez naturalny sposób odżywiania oparty na surowych warzywach i owocach, oraz specjalnych napojach zawierających mnóstwo składników pomagających usuwać i neutralizować związki AGE. Tobie też to proponuję.
Wywodzimy się z natury, stąd naszemu zdrowiu najbardziej sprzyja odżywianie naturalne, czyli odżywianie się nieprzetworzoną żywnością, przede wszystkim surowymi warzywami i owocami, pokarmem roślinnym.
Tutaj filmik o tym co powiedziałem powyżej: http://truage.eu.com/2551847/pl-pl/truage/home.html?pickmarket=1#u=VkjXcHD7GNRS&step=enter
Wykład dr Ewy Dąbrowskiej o naturalnym żywieniu i jego wpływie na procesy samoleczenia http://www.youtube.com/watch?v=tFlQXgbi2ns
Piotr Kiewra
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twoje komentarze są moderowane.