Jadam w większości surowe owoce i warzywa osobno, nie w postaci zmiksowanej, shake’ów, soków lub sałatek. Jest w tej zasadzie kilka wyjątków, między innymi cukinie (kabaczki).
Jeśli chodzi o cukinie i kabaczki pole do popisu jest olbrzymie – można do woli eksperymentować i odkryć ich wielkie możliwości, ale i pofolgować też swojej kreatywności.
Proponuję cukinie i kabaczki na surowo, w kilku smakowych wersjach
Dzisiaj cukinie na słodko
Produkty:
Przepis I:
1 cukinia (kabaczek), 2 banany, 1 słodkie, duże jabłko, 1 łyżka stołowa siemienia lnianego, 1 łyżka stołowa kakao, 1 łyżka cynamonu, 1 szklanka płatków owsianych, ½ szklanki wody. Przyozdób gotowy krem jagodami, winogronami, rodzynkami lub innymi ulubionymi owocami.
Przepis II:
Jw., ale zamiast bananów, 200 gram suszonych żurawin
Wersja pikantna to kabaczki z cebulą, lub czosnkiem, papryką, przyprawami.
Dla mnie – jak na razie – bardziej smakuje jednak ta wersja na słodko.
Przygotowanie:
Obieramy i kroimy w kostkę cukinię (kabaczka), następnie dokładnie miksujemy w blenderze dodając przygotowane wcześniej składniki. Możemy powstały krem przyozdobić lub dodatkowo wzmocnić smakowo wsypując nań winogrona, jagody, maliny – dowolne owoce, również suszone. W wersji przedstawionej na fotce posypałem pokrojonym w kostkę jabłkiem i owocami winogron.
Ze średniej wielkości cukinii (kabaczka) zrobimy krem dla całej rodziny, no chyba, że … jesteś wielkim żarłokiem.
Smacznego!
Piotr Kiewra
*Kabaczek, cukinia – używa się różnych nazw, choć to odmiany dyni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Twoje komentarze są moderowane.