wtorek, 25 lutego 2014

Odchudzanie. Sposób drugi – ograniczanie cukru*

*Uwaga do tytułu: chodzi o cukier, biały cukier. Biały cukier, co prawda jest zaliczany do węglowodanów, ale tak naprawdę trudno go nazwać składnikiem odżywczym. Lepiej charakteryzuje jego wartość dla organizmu człowieka nazwa często używana przez lekarzy, naukowców i wielu dietetyków – „biała śmierć”.
Jest to pierwszy z kilku odcinków o odchudzaniu w którym rozważać będziemy sprawy dotyczące diety.
Wielu odchudzających się katuje swoje ciało, ale w równych stopniu również swój umysł, ograniczając ilość kalorii. Wystawia na wielkie próby swoją wolę, próbują uczynić ją silną. Dla wielu mimo, iż wyćwiczyli sobie tę cechę, skutek odchudzania jest żaden, lub pojawia się tymczasowo. Po zaprzestaniu katowania się waga natychmiast wraca, albo – co gorsze – zwiększa się ponad stan wyjściowy (efekt jojo).
Skutkiem ubocznym jest często utrata zdrowia, rozstrój całego organizmu i depresja, zwątpienie w skuteczność odchudzania w ogóle.
W kilku następnych odcinkach będę udowadniać tezę, iż nie w ograniczaniu ilości kalorii jest źródło sukcesu. Być może dylemat „liczyć czy nie liczyć kalorii”, przestanie być wreszcie czynnikiem, który stresuje, jest przyczyną poddania się w walce z nadwagą i otyłością całych rzesz ludzi.
Podsumowanie tego cyklu o diecie dla odchudzających może zamknąć się w następującym stwierdzeniu:
w odchudzaniu bardziej liczy się jakość niż ilość pożywienia.
Sprawę przedstawiam w kilkuminutowym filmie zrealizowanym w czasie mojej ulubionej formy ruchowej, truchtów i marszów w lesie:
Szerzej o cukrze i jego wpływie na nasze zdrowie i wielkość tkanki tłuszczowej w jednym z felietonów o odżywianiu.
Piotr Kiewra
Dla interesujących się szerzej tematem odchudzania, albo lepiej – tematem profilaktyki szczupłej sylwetki – polecam dwa cykle filmów, z których po jednym rozpoczynającym cykl załączam poniżej:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoje komentarze są moderowane.