poniedziałek, 24 lutego 2014

Surowy krem z cukinii (kabaczków*) na słodko lub pikantnie

Jadam w większości surowe owoce i warzywa osobno, nie w postaci zmiksowanej, shake’ów, soków lub sałatek. Jest w tej zasadzie kilka wyjątków, między innymi cukinie (kabaczki).
Cukinie i kabaczki są odmianą dyni. Mają obojętny, neutralny smak, w związku z czym świetnie się nadają na różne smakowo potrawy, zarówno słodkie i pikantne. Mają sporą wartość dietetyczną: zawierają duże ilości cukrów i witamin, np.  C, PP, B1, karotenu, nie kumulują metali ciężkich. Ze względu na ich obojętny smak lepiej jednak je zmieszać z innymi owocami lub warzywami, wzbogacić smakowo przyprawami, lub zdecydowanymi smakami niektórych warzyw, np. cebuli, czosnku, papryki, lub innych, w zależności od upodobań. Również ich pestki mają swoje wartości, dlatego nie warto ich usuwać.
Jeśli chodzi o cukinie i kabaczki pole do popisu jest olbrzymie – można do woli eksperymentować i odkryć ich wielkie możliwości, ale i pofolgować też swojej kreatywności.
Proponuję cukinie i kabaczki na surowo, w kilku smakowych wersjach
Dzisiaj cukinie na słodko
Produkty:
Przepis I:
1 cukinia (kabaczek), 2 banany, 1 słodkie, duże jabłko, 1 łyżka stołowa siemienia lnianego, 1 łyżka stołowa kakao, 1 łyżka cynamonu, 1 szklanka płatków owsianych, ½ szklanki wody. Przyozdób gotowy krem jagodami, winogronami, rodzynkami lub innymi ulubionymi owocami.
Przepis II:
Jw., ale zamiast bananów, 200 gram suszonych żurawin
Zamiast bananów można zastosować np. czarne jagody, borówkę amerykańską, dojrzałe brzoskwinie, dowolne świeże lub suszone owoce. Można zrezygnować też z płatków owsianych, a zastosować wcześniej rozdrobnione lub zmiksowane orzechy, np. migdały. Można zrezygnować z kakao, cynamonu. Tak jak powiedziałem – tu istnieje wielkie pole do popisu dla naszej zdolności eksperymentowania ze smakami, a ponadto z wartością odżywczą zrobionego kremu.
Wersja pikantna to kabaczki z cebulą, lub czosnkiem, papryką, przyprawami.
Dla mnie – jak na razie – bardziej smakuje jednak ta wersja na słodko.
Przygotowanie:
Obieramy i kroimy w kostkę cukinię (kabaczka), następnie dokładnie miksujemy w blenderze dodając przygotowane wcześniej składniki. Możemy powstały krem przyozdobić lub dodatkowo wzmocnić smakowo wsypując nań winogrona, jagody, maliny – dowolne owoce, również suszone. W wersji przedstawionej na fotce posypałem pokrojonym w kostkę jabłkiem i owocami winogron.
Ze średniej wielkości cukinii (kabaczka) zrobimy krem dla całej rodziny, no chyba, że … jesteś wielkim żarłokiem.
Smacznego!
Piotr Kiewra
*Kabaczek, cukinia – używa się różnych nazw, choć to odmiany dyni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoje komentarze są moderowane.