środa, 26 lutego 2014

80/20 – klucz do zdrowia oraz cztery cytryny

Nie wiem czy pamiętasz swoją ostatnią wizytę u lekarza?
  • Lekarz przebadał cię, przeprowadził wywiad.
  • Zadał w tym czasie parę pytań.
  • Ale czy wśród tych pytań było pytanie o to, co jesz na co dzień, z czego się składa twoje menu?
  • Czy lekarz mówił ci, że jedzenie ma znaczenie?
  • Czy zaproponował ci zmianę diety, byś uniknął problemów w przyszłości?
Czy powinien i dlaczego nie zadał takich pytań, dlaczego nie udzielił ci porad dotyczących twojego odżywiania – nie jest moją rolą odpowiadać. Moją rolą jest powiedzieć ci, co powinieneś zrobić, by zdrowo żyć, by utrzymać dobre samopoczucie, by dbać o profilaktykę zdrowia.
Wiele osób wie tylko tyle, że trzeba jeść, ale to, że trzeba jeść to czego potrzebuje organizm już nie wie.
Czyli „JEDZENIE MA ZNACZENIE”.
W naszych organizmach powinna być zachowana równowaga, a jednym z kluczy do zdrowia jest:
UTRZYMANIE RÓWNOWAGI KWASOWO ZASADOWEJ.
Ph krwi powinno wynosić 7,365a właściwą wartość tego wskaźnika może utrzymać właściwe odżywianie i parę innych zabiegów, o których później.
Nawet niewielkie odchylenia mogą prowadzić do różnego rodzaju objawów chorobowych.
Wielu lekarzy nie docenia tego. Dowodem na to jest to, iż nie pytają pacjenta w ogóle o dietę i nie próbują tego zmienić. Dlaczego? Może dlatego:http://piotrkiewra.pl/dwie-recepty/
A to przecież z powodu złego stylu życia i przede wszystkim złej diety większość ludzi ma problemy zdrowotne i problemy z nadwagą.
WIĘKSZOŚĆ LUDZI MA ZAKWASZONE ORGANIZMY Z POWODU SPOŻYWANIA NADMIERNEJ ILOŚCI ŻYWNOŚCI KWASOTWÓRCZEJ.
Wywołuje to choroby
  • stawów,
  • nowotwory,
  • cukrzycę,
  • choroby układu krążenia i
  • układu trawiennego,
  • doprowadza do nadwagi i otyłości,
  • zmniejsza odporność organizmu na wiele innych zachorowań.
Świadomość tego wśród ludzi jest niewielka i wielką zasługę mają w tym … (no kto?),  czyli ci, którzy powinni informować o tym wszystkim, co do zdrowia prowadzi.
Co zrobić, by utrzymać harmonię w organizmie, by doprowadzić do równowagi kwasowo zasadowej?
Rozwiązanie jest bardzo proste.
WYSTARCZY BY NASZE POŻYWIENIE SKŁADAŁO SIĘ W 80% Z ŻYWNOŚCI ZASADOTWÓRCZEJ I W 20% KWASOTWÓRCZEJ.
Co jest zasadotwórcze, a co kwasotwórcze?
Wystarczy to wiedzieć i tak układać dietę by spełnić wymóg 80/20.
Trzeba to wiedzieć, bo najczęściej jest tu wiele nieporozumień. Bo na przykład, w mniemaniu wielu cytryna uchodzi za owoc kwasotwórczy, a okazuje się, że ma działanie alkalizujące (zasadotwórcze).
Przy pomocy cytryny można więc leczyć nadkwasotę. W jednym z komentarzy na moim blogu, ktoś zaproponował cztery cytryny dziennie w tym celu. Uznałem to za dobre rozwiązanie (na tyle dobre, że opatrzyłem tym tytuł niniejszego felietonu), więc korzystaj i ty.
Błędem większości ludzi w krajach rozwiniętych jest spożywanie nadmiaru żywności kwasotwórczej. Dlaczego? Ponieważ jak zobaczysz z zestawienia, większość produktów kwasotwórczych to produkty mocno przetworzone, a nimi w większości odżywiają się ludzie w krajach bogatych.
Gdybyśmy przeanalizowali przyczyny tego zjawiska, to wniosek byłby pewnie taki:
  • jemy to co nam podają,
  • to co nam smakuje,
  • to do czego przyzwyczailiśmy swoje kubki smakowe,
  • to co zostało tak skonstruowane i zareklamowane, by uzależnić jak najwięcej ludzi od akurat tego jedzenia, i to co przynosi największy zysk producentom (im bardziej przetworzona żywność tym większe zyski dla producentów i tym większe straty na zdrowiu dla nas).
A teraz przejrzyj to zestawienie. Nie staraj się zapamiętywać tych setek nazw. Zapamiętaj zasadę, która odróżnia żywność zasadotwórczą od tej kwasotwórczej i skonfrontuj swoje spostrzeżenie z wnioskiem przedstawionym przeze mnie po zakończeniu tej wyliczanki.

Produkty zasadotwórcze
  • ananas
  • arbuz
  • cytryny
  • gruszki
  • kiwi
  • mango
  • pietruszka
  • rzeżucha
  • szparagi
  • winogrona
  • marakuja
  • soki warzywne świeże niesłodzone
  • jabłka
  • awokado
  • banany
  • jagody
  • pomidory
  • marchew
  • seler
  • porzeczki
  • czosnek
  • agrest
  • grejpfruty
  • sałata
  • nektarynki
  • brzoskwinie
  • groszek zielony świeży
  • szpinak
  • buraki
  • brokuły
  • kapusta
  • seler
  • pomarańcze
  • maliny
  • truskawki
  • kabaczki
  • kukurydza słodka świeża
  • rzepa
  • ziemniaki w mundurkach
  • cebula
  • brukselka
  • ogórki
  • kalafior
  • miód świeży
  • por
  • grzyby
  • oliwki świeże
  • kiełki zbóż
  • sól morska
  • przyprawy
  • jajko gotowane na miękko
  • mleko kozie surowe
  • migdały
  • oliwa
  • rabarbar
  • wiśnie
  • zielona herbata
Produkty kwasotwórcze
  • budyń
  • biała mąka
  • cukier
  • chleb pszenny
  • drób
  • dżemy
  • herbata czarna
  • galaretki
  • sztuczne słodziki
  • sery żółte
  • chleb żytni
  • ryby
  • kiełbasy i wędliny
  • ketchup
  • płatki zbożowe
  • płatki kukurydziane
  • jogurt słodzony
  • sery pleśniowe
  • jajka gotowane na twardo
  • majonez
  • szynka
  • makaron pełnoziarnisty
  • orzeszki ziemne
  • popcorn solony
  • ryż brązowy
  • sos sojowy
  • wino
  • ziemniaki gotowane
  • gazowane i słodkie napoje
  • jagnięcina
  • kawa
  • wątróbka
  • ciasto z białej mąki
  • wieprzowina
  • piwo
  • cukier brązowy
  • czekolada
  • likier alkoholowy
  • makaron
  • sól
  • ryż biały
  • fasola
  • otręby
  • miód pasteryzowany
  • mleko krowie homogenizowane
  • musztarda
  • krakersy
  • kakao
  • nasiona słonecznika
  • nasiona dyni
  • orzechy włoskie
  • mleko kozie homogenizowane
  • oliwki konserwowe
  • śliwki
  • suszone śliwki
  • żurawiny
  • wołowina
Produkty neutralne
  • świeże masło
  • jogurt naturalny
  • margaryna
  • mleko krowie świeże
  • oleje roślinne
  • śmietana
Z tego wykazu wynika jasno, iż zakwaszają nasz organizm w większości białka zwierzęce i węglowodany przetworzone, np. biały ryż, cukier (słodycze). Z reguły zasadotwórcze zaś są owoce, warzywa, produkty nie przetworzone. Zauważ też, że twoja domowa obróbka, czyli smażenie, gotowanie również zmienia produkty z zasadowych na kwasotwórcze.
Okazuje się, że produkty białkowe mięso, ryby, jaja, oraz wiele innych kwasotwórczych mogą powodować odkładanie się w stawach, mięśniach i innych organach wielu szkodliwych związków ponieważ nasze organizmy nie są w stanie ich wydalić w całości.
Ponadto przyczyniają się do zakwaszania organizmu:
  • używki – kawa, herbata, alkohol;
  • zanieczyszczenia powietrza, wody, chemia w żywności;
  • stres;
  • leki chemiczne;
  • niedotlenienie spowodowane brakiem ruchu.
Podsumowanie:
Pamiętaj o zasadzie 80/20
Pamiętaj też, że jeśli odczuwasz zgagę, pieczenie w okolicach żołądka, to doraźnym rozwiązaniem może być … cytryna*.
Czasem by przywrócić równowagę potrzebne może być zastosowanie oczyszczania organizmu, stosowanie specjalnych preparatów, lub napojów bioaktywnych.
Piotr Kiewra
na podstawie: Krzysztof Abramek „Przez żołądek do sukcesu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twoje komentarze są moderowane.